Nadat ik in 2015 wat zonnepanelen op het dak had gelegd (16 stuks, met een piekvermogen van 4,4 kWh) werd het tijd om te gaan kijken naar verdere verduurzaming.

Omdat we toch al verbouwingsplannen hadden hebben we meteen gekeken wat de mogelijkheden waren om zoveel als mogelijk van het gas af te komen. Dan komt al snel de warmtepomp in beeld. Na veel adviesinwinning en rondkijken bij mogelijke leveranciers hebben we de knoop doorgehakt en een (hybride) warmtepomp van Nefit/Bosch met een vermogen van 9kW aangeschaft. In eerste instantie hybride omdat op dat moment, vanwege de isolatiewaarde van de woning, “full electric” werd afgeraden. Ook uit kostenoverweging overigens. Want met de installatie van een warmtepomp is ook een aanpassingen naar lage temperatuur verwarming nodig. Wij kozen voor vloerverwarming. In september 2019 is ook de gehele benedenverdieping voorzien van HR++ glas.

Aanleg van de vloerverwarming

Wat een vergissing om de warmtepomp en de vloerverwarming eind december te laten plaatsen! Vloerverwarming moet namelijk langzaam worden ingeregeld. Snel maar wat elektrische kacheltjes geregeld om het nog enigszins behaaglijk te krijgen. Na een aantal keren de aanvoertemperatuur geleidelijk te hebben verhoogd was het al snel zeer fijn toeven in de woonkamer. Heerlijk die gelijkmatige verwarming overal. En dan het verminderde gasverbruik aflezen op de meter. Het gemiddelde gasverbruik van de voorafgaande 10 jaar was 1250 m3/jaar. Dat is in 2020/21 gezakt naar 300 m3/jaar. Een besparing van maar liefst 75%!

Wel moet gezegd worden dat het stroomverbruik is toegenomen, maar met een SCOP (= seizoen coëfficiënt van de energieprestatie) van de warmtepomp van 4,2 (gerealiseerd!) levert elke kWh die er aan elektrische energie in gestopt wordt,  4,2 kWh aan warmte op. 1 m3 gas levert 9,7 kWh aan warmte.  Om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren is (9,7/4,2) 2,3 kWh elektrische energie nodig. Als ik leveringskosten even buiten beschouwing laat, kost een kWh stroom  € 0,27 en 1 m3 gas € 1,11 wat dan betekent dat die benodigde 2,3 kWh (2,3*0,27) € 0,62 kost -> een besparing van € 0,49!! En dan heb ik nog niet over die “gratis” 1,9 kWh (= € 0.51) afkomstig van de zonnepanelen.

Daarnaast bespaar je ook nog eens flink op de CO2 uitstoot. Mijn verminderd gasverbruik (950 m3/jaar) levert 1764 kg minder CO2 op!!

En we gaan verder, want het kan allemaal nog minder. Voor juni 2022 is vloer/bodemisolatie gepland. Ik ben benieuw hoeveel dat gaat opleveren. Wordt vervolgt.