Joost en Rose-Marie hebben al een aantal jaar vloerverwarming, maar nog geen na-isolatie van de kruipruimte. Tijd om daar verandering in te brengen. Na het informeren bij verschillende leveranciers op de Huis & Energie beurs en het bekijken van filmpjes op YouTube is er gekozen voor de bodemfolie van TonZon en de PIF isolatie aan het plafond van de kruipruimte. Omdat ze het zelf willen uitvoeren is vooral gekeken naar de praktische uitvoering, het idee is dat de PIF isolatie wat eenvoudiger is aan te brengen dan de TonZon isolatie.

De kruipruimte is niet nat, het zand is wel wat vochtig. Zoals Nol al in zijn beschrijving liet weten, moet je in goede conditie zijn om zelf je kruipruimte in te gaan. Het eerste obstakel in de vorm van een buis hangt al binnen 1 meter na het kruipluik. Om hier overheen te klimmen heb je een ruimte van ongeveer 1 meter breed en zo’n 35 centimeter hoog. De kruipruimte is erg laag, dus op je buik tijgeren is een manier om je door de kruipruimte te verplaatsen. Ben je voorbij alle leidingen in de meterkast is het ook makkelijk om je om te rollen. Dat laatste is wat minder pijnlijk aan je ellebogen en knieën. Elleboog- en kniebeschermers zijn dan ook aan te raden, een goede (waterbestendige) lamp is noodzaak.

Voorbereiding en veiligheidsmaatregelen leggen bodemfolie

Kijk voordat je begint naar de instuctiefilmpjes van TonZon en bijvoorbeeld Gamma. Hier wordt goed uitgelegd hoe je de bodemfolie moet installeren. Nadeel hierbij is dat ze een hoge ruimte laten zien, waarbij het plaatsen veel makkelijker is dan in onze lage kruipruimte.

De piepschuimisolatie die er bij de bouw is aangebracht, zit op een aantal banen vast met lange pinnen. Deze steken gevaarlijk uit, zet daarom altijd een veiligheidsbril op. Je blijft geregeld hangen aan de pinnen met je kleding. Pas ook op voor uitstekend betonijzer. Zelf kiezen we ervoor om de pinnen om te buigen, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Als het bodemfolie nog gelegd moet worden is ook een stofmasker aan te raden.

Zelf PIF isolatie aanbrengen, of toch niet??

Het leggen van het bodemfolie valt toch tegen door de beperkte ruimte die je hebt. Na een paar dagen spierpijn, besluiten we uiteindelijk om de PIF isolatie niet zelf aan te brengen. Er wordt een bedrijf ingehuurd die de klus af gaat maken.

Lekkage

We hebben het bodemfolie neergelegd in de droge periode. Hierdoor dachten we dat onze kruipruimte altijd mooi droog was. Gelukkig heeft het geregend voordat de heren van het isolatiebedrijf komen om de isolatie aan te brengen. Door lekkage in de afvoer van de regenpijp is een plas water ontstaan. Dit moet eerst verholpen worden.

Kosten

De materiaalkosten voor 60 m2 is hieronder weergegeven, prijs juli 2022.
– De materiaalkosten om zelf bodemfolie van TonZon te leggen is ligt rond de € 280,- (Gamma).
– De materiaalkosten om zelf PIF isolatie aan te brengen is ligt rond de € 1150,- (Gamma/Dunisoleren.nl).
– De prijs van het laten isoleren van de kruipruimte inclusief bodemfolie ligt tussen de € 2500,- en
€ 3000,- (inclusief arbeid- en materiaalkosten).