Door Nico Smakman

Onlangs is door het Regionaal Energieloket (REL) een 3-tal woningen compleet doorgelicht op de energieprestatie: Lelie, Lis en Klimop. Klik hiernaast op het woningtype voor voor gedetailleerde informatie, maar in dit artikel even een korte samenvatting.

Onze woningen kunnen sowieso al gedeeltelijk van het gas af! Dit gaat helaas wel gepaard met investeringen, maar levert op de lange duur uiteraard zeker een niet te versmaden financieel voordeel op. Afhankelijk van de maatregelen die u neemt zijn er terugverdienperiodes van 4 tot maximaal 15 jaar te realiseren.

Verwarming op midden- of laagtemperatuur

Overstappen op middentemperatuurverwarming (MT) kan in de meeste gevallen al zonder te investeren in een warmtepomp. U kunt dit doen door de aanvoertemperatuur van de gasketel op 50° C te zetten en te testen of er dan voldoende en comfortabele warmte in de woning aanwezig is. Wel behoeft dan de (extra) isolatie van de woning de nodige aandacht en als “zwakke” punten geldt dan met name de kierdichting en het vervangen van het glas (door HR++). Let bij verder isoleren ook vooral op de ventilatie. Door eigen metingen heb ik moeten constateren dat bij een bezetting door 4 (volwassen) personen de mechanische (standaard) ventilatie en roosters in de ramen het CO2 gehalte in de woonkamer (te) hoog oploopt (boven 1000ppm). 

Hybride warmtepomp

Stapt u over op een hybride warmtepomp, dan kan ik u zeggen dat in mijn woning dit een besparing op het gasverbruik heeft opgeleverd van maar liefst 75% (!!). Tel uit je winst. Door de installatie van een aantal zonnepanelen wordt een deel van de stroom opgewekt om de hybride warmtepomp te voeden. Overigens moet ik daar bij zeggen dat dit waarschijnlijk nog iets oploopt omdat ik afgelopen zomer ook nog extra vloer/bodemisolatie heb laten aanbrengen. Let bij de aanschaf van een warmtepomp wel op het aantal decibellen van de buitenunit van de warmtepomp. Dit in verband met de wettelijke eisen van geluidsdruk op de erfgrens. De warmtepompen van de REL – actie (zonder extra omkasting), voldoen niet aan deze norm voor de huistypen Lis en de Maisonettewoningen.

Overstappen op laagtemperatuurverwarming (LT) met een all-electric warmtepomp kan ook. Dan is er wel een forse investering nodig. Maar dan kunt u ook compleet van het gas af. Wel moet er dan bijvoorbeeld ook elektrisch gekookt gaan worden, een LT afgiftesysteem (bijv. vloerverwarming of LT radiatoren) worden aangelegd). Ook hier geldt: extra vloerisolatie is aan te bevelen en natuurlijk HR++ glas. Ook de ventilatie is een punt van aandacht. Een (decentrale) balansventilatie, liefst vraag-gestuurd op CO2 meting is dan zeer aanbevelingswaardig.

Voorbeeldrapporten

Dus: lees vooral de voorbeeldrapporten op onze website en mocht er toch nog iets niet helemaal duidelijk zijn, aarzel dan niet om met een van onze specialisten contact op te nemen, via energietransitie@oudeveiling.com.