Van: Reinier Sterkenburg, Oude Veiling 51

Wat is zoneverwarming?

Zoneverwarming betekent dat je in elke kamer of vertrek (zone) van je huis de temperatuur onafhankelijk kunt regelen.
Dit wordt gerealiseerd door op elke radiator een ‘slimme thermostaatknop’ te monteren die draadloos in contact staat met een centrale controller die communiceert met je verwarmingsketel.
Als in een kamer de temperatuur lager wordt dan de voor die kamer (en dat tijdstip) ingestelde temperatuur, wordt het signaal gegeven dat de ketel warm water moet leveren en gaat alleen in die kamer(s) waar warmte gevraagd wordt de radiatorkraan open.
Zo zorg je er dus voor dat je alleen gas verbruikt voor die kamers waar je het warm wilt hebben en niet op andere plaatsen, zonder dat je zelf de hele tijd op verschillende kamers radiatoren open of dicht hoeft te draaien.
Het is heel comfortabel en je kunt er aardig wat gas mee besparen (afhankelijk van je situatie natuurlijk).
Het is allemaal draadloos en via Wifi en internet te besturen, dus je kunt zelfs als je niet thuis bent de verwarmingen aan en uit zetten; handig als je een tijdje uit huis gaat en vergeten bent de verwarming lager te zetten.

Verschillende systemen

Er zijn meerdere merken die dit soort zoneverwarmingssystemen leveren. De twee bekendste (bij mij) zijn Honeywell en Tado. De verschillen tussen de twee systemen zitten hem vooral in het uiterlijk maar ook wel in details van de functionaliteit.
De Tado knoppen zien er mooier uit: ze zijn wat kleiner, frisser van kleur en geven de temperaturen aan d.m.v. led verlichting. Toch heb ik voor Honeywell gekozen. Deze knoppen hebben LCD displays en die staan altijd aan, in tegenstelling tot de Tado’s waarvan de indicatie alleen verschijnt als je aan de knop draait. Dus je kunt bij de Honeywell altijd op het display zien wat de temperatuur is ter plaatse van de radiator. Als je eraan draait (wat heel licht en prettig werkt) wordt het display ook verlicht en zie je de ingestelde temperatuur die je door verder draaien handmatig kunt verstellen. Verder geeft de Honeywell de temperatuur in halve graden en de Tado in hele graden.

Technische aspecten:

  • Er moet een bypass zijn tussen de aanvoer en de retour leiding. Dit is nodig omdat de situatie kan voorkomen dat de pomp gaat of blijft draaien terwijl alle radiatoren dicht staan. Dan zorgt de bypass dat het water doorgelaten wordt van aanvoer naar retour. Het retourwater is dan warm en  het stoken en pompen stopt dan snel.
  • Een radiator moet een thermostatische kraan hebben waar de radiatorknop op gemonteerd kan worden. Die heb ik voor 5 van de 6 radiatoren erbij moeten aanschaffen en laten monteren.
  • Als je meerdere radiatoren in één kamer hebt (zo hebben wij er 3 in de woonkamer), dan vormen die samen één zone. Dus als je op één van die radiatorkranen de temperatuur instelt, geldt die gelijk voor de hele zone, dus alle 3 de kranen gaan open als je de ingestelde temperatuur verhoogt. Wel meet elke radiator de temperatuur ter plekke, dus als het bij één radiator (bijvoorbeeld aan de tuinkant waar zon binnenkomt) al warm genoeg is, gaat deze dicht terwijl de anderen open blijven.
  • In elke radiatorknop zit een drietal penlite (AA) batterijen (ik gebruik uiteraard oplaadbare). Er was aangegeven dat die in ieder geval een jaar meegaan. Bij mij gaan ze nu al ruim 15 maanden mee en er is er nog geen één leeg.

Details

Ik heb zoneverwarming in 4 ruimtes:  woonkamer, hal, badkamer en studeerkamer (2e verdieping).
Dus niet op de slaapkamers. Wij hebben op alle slaapkamers altijd de radiator dicht staan. Daar wordt het hoe dan ook nooit echt koud.
Als je kinderen hebt die regelmatig op hun kamer zitten wil je daar natuurlijk ook zo’n radiatorknop hebben.

Kosten

Bij mij heeft het ongeveer 800 Euro gekost.

WatEuro
Basispakket incl. 4 radiatorknoppen426
Inbouwdoos ATF60037
Twee extra radiatorknoppen124
Thermostaatkranen (5 stuks)90
Drukverschilregeleaar met bypass17
Klein materiaal75
Pijpsnijder21
Totaal790

Ik had het geluk dat ik geen installateur heb hoeven laten komen; mijn broer is erg handig en heeft het complete systeem bij mij aangelegd. Hij heeft daar in totaal een uur of vijf over gedaan (op één dag).

Besparing gas?

Het systeem is bij mij op 16 januari 2021 geïnstalleerd. Als ik het gasverbruik in 2021 vergelijk met 2020, dan is dat 780 m3 tegen 652 m3. Zo bekeken is er dus helemaal geen besparing van gas. Maar een eerlijke vergelijking is dat niet. Het jaar 2020 had bij mij het laagste gasverbruik sinds 2013 (toen bij mij de slimme meter is geïnstalleerd). Dat heeft vast met het weer te maken.
Wat gelijk is gebleven is dat we al vanaf 12 maart 2020 vanwege de coronapandemie thuis werken, dus in beide jaren waren Gradie en ik bijna elke dag de hele dag thuis.
Ik wil nog kijken naar hoe de temperaturen (graaddagen) waren in deze jaren.
Over de maanden januari t/m maart 2022 kan ik trouwens melden dat wij juist veel (veel!) minder stoken dan het jaar ervoor, namelijk 50, 48 en 50 kuub minder.

Klokthermostaat en radiatorkranen | Milieu Centraal